Als je op zoek bent naar hulp omdat je in het dagelijks leven (weer) vastloopt door de gevolgen van jouw geschiedenis met seksueel misbruik, ontmoet je in mij als therapeut vooral een ervaringsdeskundige. Natuurlijk heb ik over dit onderwerp ook de nodige kennis opgedaan. Ik heb echter zelf mogen ervaren dat in dit geval hulpverlening door een ervaringsdeskundige een meerwaarde heeft. Dit, omdat je dan (eindelijk) je verhaal kunt vertellen zónder dat je je voortdurend geroepen voelt om uit te leggen. Dat jouw pijn op een bepaald niveau wordt gehoord en begrepen zónder dat daar woorden voor nodig zijn. Ik ervaarde dat destijds in ieder geval als een verademing.

Hulp na seksueel misbruik

Naast herkenning kan ik je een oor bieden dat niet bang is om naar jouw verhaal te luisteren. Omdat ik zelf in een aantal groepen heb meegedraaid, weet ik inmiddels wel waar zelfs ouders toe in staat kunnen zijn. Jouw verhaal zal mij ongetwijfeld raken, maar je hoeft mij daarom niet te beschermen; ik weet dat ik ernaar kan luisteren. Je kunt er dus op rekenen dat je vrijuit kan vertellen.

Wat ik ook heb ervaren is dat ongeacht de wijze waarop het seksueel misbruik plaatsvond, de slachtoffers op psychisch en emotioneel vlak vrijwel dezelfde beschadigingen oplopen. De kunstenares Anne Lies Drost heeft dat verwoord en verbeeld in een prachtig monument dat je op het Juliana van Stolbergterrein in het Leusderkwartier in Amersfoort kunt bezichtigen.

Therapeut seksueel misbruik

Naast het luisteren naar je verhaal zal de therapie bij mij vooral een zoektocht worden naar je ontkende bestaan, je genegeerde behoeften, je overschreden grenzen en je misbruikte onschuld met als doel ze alle vier weer volop ruimte en aandacht te geven.

Willy de Konink, gespecialiseerd therapeut seksueel misbruik